RBD-contact andere sites RBD
Welkom op de site

Welkom op de website: RBD


Wat is RBD: Rapid Eye Movement Behavior Disorder en staat voor: een gedragstoornis tijdens je REM slaap.


Waar gaat het over

Waarom deze website?

Het doel is om in contact te komen met personen en/of familieleden die de slaapstoornis RBD hebben.Toelichting RBD

REM-slaap gedragsstoornis (RBD) is een parasomnie. Parasomnieen kenmerken zich doorongewenst gedrag tijdens de slaap.


RBD doet zich voor wanneer men levendige dromen letterlijk uitvoert in de slaap. Deze dromen zijn vaak gevuld met actie. Ze kunnen zelfs gewelddadig zijn. Episodes worden meestal in de loop van de nacht ernstiger. Vroege episodes in het begin van de nacht kunnen gepaard gaan met milde activiteit. Latere episodes kunnen gewelddadiger zijn. RBD wordt vaak jarenlang genegeerd. Het is waarschijnlijk dat het op een gegeven moment letsel tot gevolg zal gaan hebben. De persoon die droomt of een bedpartner kan gewond raken.


De details van de droom kloppen met het ongebruikelijke gedrag dat de patient tijdens de episode heeft laten zien. Gedragingen die men weleens ziet zijn de volgende:


  • Schreeuwen; Vloeken;
  • Grijpen; Stompen;
  • Schoppen; Springen.

Mensen met RBD lopen zelden, ook hebben zij zelden hun ogen open, en verlaten zij vrijwel nooit hun kamer. Dit is allemaal juist wel gebruikelijk bij slaapwandelen.


RBD episodes komen voor tijdens de REM-slaap. Een normale slaap bestaat uit meerdere REM-droom-episodes. Deze komen om de anderhalf tot 2 uur voor. Dit betekent dat deeerste RBD episode zich op zijn vroegst pas na ongeveer anderhalf uur slaap voor doet. Episodes kunnen zich voor blijven doen tot men weer wakker wordt in de ochtend. Actieve RBD episodes kunnen wel 4 keer per nacht voorkomen. Ze kunnen ook slechts eens per week of eens per maand voorkomen. RBD komt meestal niet voor tijdens een dutje.Contact


Ik zou graag met meerdere personen ervaringen willen uitddelen over RBD.

Dat kunnen personen zijn die zelf RBD hebben maar ook partners of anderen die iemad kennen met de aandoening RBD.


Zoekt u ook contact?

U kunt mij bereiken via : " rgw.visscher@gmail.com"


U wilt het op uw gemak nog eens goed doorlezen; download hier dan de brochure